“La mola va començar a rodar”

V Concurs de Microrelats ‘Molí Fariner Agullent’ (2022)

Microrelats guanyadors

1r Premi

La mola va començar a rodar en sentit contrari, com les manetes del rellotge esculpit en la paret pincipal de l’antic molí. A la dreta de les dotze no hi era la una sinó les onze i, a continuació, les deu i les nou. Aquell rellotge determinava el compàs invers de l’antiga mola? Un fil invisible connectava inexorablement els dos mecanismes?

Vaig estar observant-la, encuriosida. Del seu interior en sortien llargues espigues madures, que les mans d’un expert moliner recollien per posar-les
sobre el carro que un pagès s’emportaria a la finca on les introduirien en la terra, fins que les arrels empetitirien, la tija s’escurçaria, els grans s’esvairien i el camp quedaria llest per a una nova temporada. Era el cicle de sempre, però invers, com el sentit giratori de la mola i del rellotge.

Un altre, d’arena, presidia una gran còmoda situada sota el de la paret. Seguint el compàs del temps que regnava en aquell edifici, la sorra rajava de baix cap a dalt. Incrèdula, vaig tancar els ulls. Un cop fort em va obligar a obrir-los. Un sac havia tombat accidentalment l’estrany rellotge ancestral. Vaig agafar-lo abans que caigués al terra i, en depositar-lo en el seu lloc, l’arena va trobar el camí correcte.

Un agricultor arribava amb un carro ple de sacs i els depositava a la mola, que va començar a rodar, vigilada pel rellotge esculpit a la paret, on a la dreta del dotze hi havia la una.

Marta Tena SubiratsRodar a començar va mola la

2n Premi

Quan la nit començava a morir, la mola va començar a rodar. Rafael acabava d’accedir al molí per a iniciar el treball que havia fet tota la seua vida. Un ofici que estimava i que li havia proporcionat un sostre on dormir, menjar a diari, i les poques pertinences que atresorava. Malgrat això, era inevitable la defunció d’eixa tasca ancestral. El desenvolupament de les fàbriques farineres havia signat la seua sentència de mort. Eixe era l’últim dia que el moliner escoltaría els sons mecànics del seu molí, les últimes vegades que veuria en funcionament la seua maquinària precisa, i els últims instants que exhalaria la càlida fragància del naixement de la farina. Rafael assistia, com a convidat de pedra, al funeral de la feina que havia sustentat la seua existència. De sobte, dues llàgrimes com dos grans de blat, van brollar dels seus ulls cansats.

—Eva, que t’has quedat fava, vinga que ens en anem a dinar —li va dir sa mare mentre la jove romania entotsolada davant la mola del molí. La seua desbordant imaginació havia enfornat una història sobre els últims moments d’aquell lloc.

—Vaig mare —va contestar Eva mentre un enorme somriure es dibuixava en la seua cara. S’havia adonat, que gràcies a eixe museu, l’ofici de Rafael no moriria mai, i la mola del seu molí, no deixaria de rodar.

Juan Bautista Payá SanchisLa mola no deixarà de rodar

3r Premi

La mola va començar a rodar impassible com sempre. El seu pas triturava els grans de blat fins convertir-los en pols. Amb forces minvades però amb una tècnica impecable nascuda d’una dilatada experiència, unes mans feien giravoltar la mola a ritme d’esbufecs. Les falanges, tan clivellades com la fusta a què s’aferraven, s’ajustaven com ganxos contrafets a una barra de contorns sinuosos. Un gat negre que avançava sigil·lós des de l’ombra, albirà a certa distància aquella figura encorvada que continuava marcant amb ritme fatigós però mecànic la trajectòria circular de la pedra. El felí s’hi aproximava. De sobte, el cor d’aquella silueta que empenyia l’enginy aturà el pas i feu caure tot el pes del cos a terra. Però la mola continuava rodant malgrat no tenir cap força motriu visible. En el darrer fil de consciència a punt de trencar-se, les mans humanes copsaren que el temps era aquella mola que tot ho triturava, fins i tot a elles mateixes.
Llorenç GarciaLa darrera volta

4t Premi

En el principi era l’aigua, pura i cristal·lina, com un amor innocent, acabat d’estrenar. Serena o cabalosa, serp dansaire i canviant, nodridora de camps, irradiadora de vida. Font inacabable d’energia. El poder –o l’art– dels déus dat: conduir, contindre i elevar les aigües corrents.

La pedra fou després –testimoni de mil històries i una–, i al contacte de mans humanes s’erigí molí fariner. Majestuós, resistent, perdurable, com un amor de molts anys. Albergà el cereal daurat i el treball. O el treball i el cereal daurat.

El nom manllevat a la deessa, protectora de l’agricultura, de les collites i la fecunditat: Ceres, que vol dir crear i créixer. I l’aigua travessant les comportes i la gronça omplint-se del gra i el gra triturat entre les moles que ja no és gra que és farina.

Farina convertint-se en pa, potser en coques, galetes o pastissos, però en definitiva el pa de cada dia silenciant la fam de segles. I les generacions naixent i creixent, perpetuant-se, com un amor etern. I les nostres mans aspirant a trobar-se des que la mola va començar a rodar.

Mercè Climent PaiàEls cereals o l'amor

5e Premi

Dos homes grans; vells. Vivien plegats en un molí als afores d’enlloc.
A casa no es deien res, s’havien acostumat als gestos i a les arrugues.
Posseïen una horta gran, com ells, antiga i plena de records enfangats.
El gran cultivava una dèria que només coneixia l’altre. Quan sortia de casa havia de tancar la porta tres vegades, com si volgués demostrar que allò era seu, que era d’ells, només. Al petit li costava adormir-se, es removia pel llit buscant refugi, al final obria la finestra i esperava que el bosc li piqués l’ullet.
A l’hora d’esmorzar s’asseien l’un davant de l’altre, sense dir res. Es creuaven una mirada trista i amable i amb això n’hi havia prou per saber-se.
La casa tenia els murs d’una fortalesa sòlida com les durícies.
Estaven pendents l’un de l’altre. Si el petit algun dia es llevava més tard, l’altre patia i s’acostava a la porta per sentir-lo respirar.
Un matí, el petit, feia anar el tractor amb l’habilitat d’un malabarista, però aquell dia la son va poder més que ell i el tractor li va caure a sobre.
La mola comença a rodar, va dir l’altre, enfeinat. Tot d’una va deixar de sentir el tractor. Va córrer espantat fins al lloc de l’espectacle.
El gran es va estar a l’hospital nit i dia esperant que es despertés, que aquells ulls el tornessin a conèixer. Li agafava la mà, el pentinava, li donava silenci.
De tant en tant sortia al passadís a plorar.
Jordi Roig PiGermans